Μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό: ένας πλήρης οδηγός

Εάν είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας αλλά ζείτε και εργάζεστε στο εξωτερικό, οφείλετε να δηλώνετε κάθε χρόνο στις ελληνικές φορολογικές αρχές το εισόδημα που αποκτήσατε στην αλλοδαπή, ανεξάρτητα από το αν έχει ήδη φορολογηθεί εκεί. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται δήλωση παγκόσμιου εισοδήματος.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα φορολογηθείτε δύο φορές για το ίδιο εισόδημα, καθώς πλέον υπάρχουν μεταξύ των περισσότερων χωρών συμφωνίες αποφυγής της διπλής φορολογίας. Σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να δηλώσετε το εισόδημά σας τόσο στη χώρα του εξωτερικού στην οποία αποκτήθηκε όσο και στην Ελλάδα, όπου είστε φορολογικός κάτοικος. Εάν στην αλλοδαπή το εισόδημά σας φορολογήθηκε με μικρότερο συντελεστή από τον προβλεπόμενο στην Ελλάδα, θα χρειαστεί να καταβάλετε στη χώρα μας τη διαφορά.

Ωστόσο, εάν πληροίτε κάποιες προϋποθέσεις, μπορείτε να κινήσετε τη διαδικασία μεταφοράς της φορολογικής σας κατοικίας στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς, δε θα χρειαστεί να καταβάλλετε πλέον κανένα ποσό στην Ελλάδα. Στο άρθρο αυτό σας εξηγούμε τη διαδικασία και σας καθοδηγούμε ως προς τα έγγραφα που πρέπει να συγκεντρώσετε και να προσκομίσετε στις ελληνικές φορολογικές αρχές. 

Ι. Προϋποθέσεις Μεταφοράς Φορολογικής Κατοικίας 

Ως φορολογούμενος, μπορείτε να έχετε μία μόνο φορολογική κατοικία και αυτή πρέπει να βρίσκεται στη χώρα όπου είστε μόνιμος κάτοικος. Με τον όρο “μόνιμος κάτοικος” εννοούμε ότι διαμένετε και εργάζεστε στη συγκεκριμένη χώρα για διάστημα που υπερβαίνει τις 183 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, χωρίς να είναι αναγκαίο οι μέρες αυτές να είναι συνεχόμενες. Τη μόνιμη λοιπόν διαμονή και εργασία σας στην αλλοδαπή πρέπει να την αποδείξετε μέσω των εγγράφων που θα προσκομίσετε στις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Πώς αποδεικνύεται στην πράξη αυτό; Με τρεις κατηγορίες εγγράφων:

  • Έγγραφο από την αλλοδαπή φορολογική αρχή που βεβαιώνει ότι είστε φορολογικός κάτοικος της χώρας.
  • Έγγραφο που αποδεικνύει τη διαμονή σας στη χώρα.
  • Έγγραφο που αποδεικνύει την εργασία σας στη χώρα.

Παρακάτω περιγράφουμε τα γενικά έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσετε ενώ σε άλλα άρθρα μας μπορείτε να βρείτε ειδικότερες πληροφορίες για συγκεκριμένες χώρες (Αυστρία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) .

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι δυνατή η αναδρομική μεταφορά της φορολογικής κατοικίας;

Εν συντομία, ναι. Μπορείτε να αιτηθείτε τη μεταφορά της φορολογικής σας κατοικίας αναδρομικά έως 5 έτη. Αυτό προϋποθέτει ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις για κάθε έτος και μπορείτε να συγκεντρώσετε τα απαιτούμενα κατά τα παρακάτω δικαιολογητικά για κάθε χρονιά.

👀 ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν και δεν αποτελεί τον κανόνα, είναι πιθανό να προκύψουν πρόστιμα από διαφορετικές αιτίες κατά την αναδρομική μεταφορά της φορολογικής σας κατοικίας. Η νομική μας ομάδα μελετάει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και σας ενημερώνει για τυχόν επιβαρύνσεις που μπορούν να προκύψουν πριν προβείτε σε αίτηση αναδρομικής μεταβολής. 


Πρέπει να μεταφέρουν και οι δύο σύζυγοι τη φορολογική τους κατοικία;

Σε περίπτωση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας εγγάμων, εφόσον και οι δύο σύζυγοι επιθυμούν την μεταφορά της φορολογικής τους κατοικίας, πρέπει να υποβάλουν ο καθένας ξεχωριστή αίτηση στην αρμόδια τους εφορία, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα. Δε μεταφέρεται αυτόματα η φορολογική κατοικία του έτερου συζύγου από το γεγονός και μόνο ότι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του ενός.


Μπορώ να μεταφέρω τη φορολογική μου κατοικία σε χώρα με προνομιακό καθεστώς Φ.Π.Α.;

Η μεταβολή της φορολογικής κατοικίας των φορολογούμενων (από την έναρξη εφαρμογής του Ν.4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., δηλαδή την 1-1-2014) δεν απαγορεύεται σε χώρες που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα, αρκεί οι φορολογούμενοι να μπορούν να το αποδείξουν με βάση τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά των σχετικών αποφάσεων, ότι οι χώρες αυτές αποτελούν εν τοις πράγμασι την φορολογική τους κατοικία. Φυσικά, η φορολογική αρχή, διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα της εφαρμογής του άρθρου 38 του Ν.4174/2013περί Κ.Φ.Δ., σχετικά με τις τεχνικές φορολογικές διευθετήσεις.

ΙΙ. Συνέπειες Μεταφοράς Φορολογικής Κατοικίας 

Τι σημαίνει όμως πρακτικά το να γίνεστε φορολογικός κάτοικος εξωτερικού; Παρακάτω διακρίνουμε τις υποχρεώσεις που έχετε ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, ανάλογα με την πηγή του εισοδήματός σας.

Περίπτωση 1η – Είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας

Αρχικά, είστε υποχρεωμένος/η να υποβάλλετε φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, ακόμα και μηδενική – για την περίπτωση που δεν υπάρχουν καθόλου εισοδήματα. Στη φορολογική σας δήλωση δηλώνετε όχι μόνο τα εισοδήματά σας από ελληνική πηγή αλλά και όσα έχετε αποκτήσει από το εξωτερικό (= δήλωση παγκόσμιου εισοδήματος).

Βέβαια, το πιο πιθανό είναι ότι έχετε ήδη φορολογηθεί για το εισόδημά σας από το εξωτερικό. Αυτό όμως δεν αναιρεί την υποχρέωση δήλωσης του εν λόγω εισοδήματος στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περιπτωση, θα πρέπει να προσκομίσετε στον λογιστή σας κάποιο αποδεικτικό (μισθοδοσία ή φορολογική δήλωση εξωτερικού με Apostille) από όπου να προκύπτει α) το σύνολο του αλλοδαπού εισοδήματός σας και β) ο φόρος που έχει παρακρατηθεί για αυτό στην αλλοδαπή.

Οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα υπολογίσουν το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο αλλοδαπό εισόδημά σας με βάση τους συντελεστές που ισχύουν στη χώρα μας. Στη συνέχεια, θα δουν από τα δικαιολογητικά σας πόσος φόρος έχει παρακρατηθεί ήδη στην αλλοδαπή. Οπότε, διακρίνουμε δύο περιπτώσεις:

  • Ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα έπρεπε να καταβληθεί στην Ελλάδα: Δεν πληρώνετε τίποτα επιπλέον. Ούτε όμως σας επιστρέφεται κάτι.
  • Ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή είναι μικρότερος από αυτόν που θα έπρεπε να καταβληθεί στην Ελλάδα: Πληρώνετε τη διαφορά. Π.χ. εάν για Χ εισόδημα καταβάλατε 1000 ευρώ φόρο στην αλλοδαπή ενώ για το ίδιο εισόδημα στην Ελλάδα αντιστοιχεί φόρος 1500 ευρώ, καταβάλλετε τη διαφορά, ήτοι 500 ευρώ.

Περίπτωση 2η – Είστε φορολογικός κάτοικος εξωτερικού

Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού θεωρείστε μόνο από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβολής στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Μόλις γίνει αυτό, παύει η υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχετε εισόδημα από ελληνική πηγή. Διακρίνουμε λοιπόν και εδώ δύο περιπτώσεις:

  • Έχετε εισοδήματα μόνο από το εξωτερικό: υποβάλλετε φορολογική δήλωση μόνο στο εξωτερικό και φορολογείστε εκεί. Δε δηλώνετε τίποτα στην Ελλάδα. Μπορείτε να υποβάλλετε μηδενικές στην Ελλάδα αλλά δεν υποχρεούστε.
  • Έχετε εισοδήματα και από ελληνική πηγή: πέρα από τη φορολογική δήλωση που υποβάλλετε στο εξωτερικό για το εισόδημα που αποκτάτε εκεί, υποβάλλετε φορολογική δήλωση και στην Ελλάδα μόνο όμως για το πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Τέτοια υποχρέωση δεν υπάρχει αν π.χ. διαθέτετε απλώς μία δευτερεύουσα κατοικία ή ένα επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνετε σε αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

ΙΙΙ. Διαδικασία Μεταφοράς Φορολογικής Κατοικίας 

Η διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας χωρίζεται σε δύο στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο υποβάλλετε την αίτηση μεταβολής της φορολογικής κατοικίας μαζί με κάποια τυπικά δικαιολογητικά, ενώ κατά το δεύτερο στάδιο υποβάλλετε τα δικαιολογητικά που πράγματι αποδεικνύουν τη μόνιμη κατοικία σας. Μπορούν βέβαια να υποβληθούν και ταυτόχρονα. Ειδικότερα:

Α’ Στάδιο: Υποβολή Αίτησης Μεταφοράς Φορολογικής Κατοικίας

Αρχικά, θα πρέπει να υποβάλετε εντός συγκεκριμένης προθεσμίας την αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας μαζί με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για το στάδιο αυτό. 

Προθεσμίες

Η υποβολή της αίτησης και των πρώτων δικαιολογητικών γίνεται το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος για το οποίο θέλετε να κάνετε τη μεταφορά της φορολογικής σας κατοικίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν θέλετε να μεταφέρετε τη φορολογική σας κατοικία για το έτος 2023, μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση έως την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2024, σύμφωνα όμως με την παράταση που έχει χορηγηθεί, μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2024.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η παραπάνω προθεσμία είναι τυπική και ακόμα και αν η αίτηση μεταφοράς γίνει μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας, δεν αποκλείεται η μεταφορά της φορολογικής σας κατοικίας ούτε υπάρχει πρόστιμο εκπρόθεσμης αίτησης.

Αρμόδια Υπηρεσία: 

Την αίτηση και τα δικαιολογητικά μπορείτε να τα υποβάλετε είτε στην αρμόδια ΔΟΥ – δια ζώσης ή μέσω email –  είτε ηλεκτρονικά μέσω της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα:

Δια ζώσης:  Η υποβολή γίνεται στη Δ.Ο.Υ. όπου είστε υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είτε αυτοπροσώπως είτε από τον φορολογικό σας εκπρόσωπο. Με την κατάθεση θα λάβετε αριθμό πρωτοκόλλου. 
Μέσω email: Η υποβολή μπορεί επίσης να γίνει με την αποστολή e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κατά τα παραπάνω αρμόδιας εφορίας. Σε συνέχεια της υποβολής θα λάβετε  στο e-mail σας αριθμό πρωτοκόλλου και θα ενημερώνεστε με e-mail για την πορεία της αιτήσεως σας.
Μέσω ΑΑΔΕ: Επιπλέον, από το 2022, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην καρτέλα “Τα Αιτήματά Μου”.  Αριθμό Πρωτοκόλλου λαμβάνετε κατά την υποβολή και επιπλέον παρακολουθείτε ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησής σας.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Κατά το πρώτο στάδιο θα πρέπει να καταθέσετε (σε περίπτωση αυτοπρόσωπης υποβολής) ή να αποστείλετε ως συνημμένα (σε περίπτωση ηλεκτρονικής κατάθεσης) τα κάτωθι δικαιολογητικά: 

  1. Συμπληρωμένο το έντυπο Α110
  2. Συμπληρωμένο το έντυπο Δ210: Το έντυπο αυτό αντικατέστησε τα έντυπα Μ1 και Μ7.
  3. Πιστοποιητικό περί ορισμού φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα: Το πιστοποιητικό αυτό μπορεί να είναι είτε πληρεξούσιο είτε υπεύθυνη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Το πληρεξούσιο συντάσσεται ενώπιον συμβολαιογράφου ή προξενικής αρχής του εξωτερικού ενώ ενδέχεται να χρειάζεται μετάφραση ή ακόμα και Σφραγίδα της Χάγης. Η υπεύθυνη δήλωση, από την άλλη, μπορεί να γίνει είτε μέσω ΚΕΠ, σε περίπτωση που βρίσκεστε στην Ελλάδα, είτε ηλεκτρονικά μέσω ψηφιακής βεβαίωσης εγγράφου ή μέσω της ιστοσελίδας GOVgr.
    Προσοχή! Όσον αφορά τον φορολογικό εκπρόσωπο που θα διορίσετε, αυτός πρέπει απαραιτήτως να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Επιπλέον, στην υπεύθυνη δήλωση ή το πληρεξούσιο θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφετε τη διεύθυνση κατοικίας σας στο εξωτερικό.
  4. Υπεύθυνη Δήλωση του φορολογικού εκπροσώπου περί αποδοχής του διορισμού: Απαιτείται επιπλέον υπεύθυνη δήλωση του φορολογικού εκπροσώπου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία να αναγράφεται ότι αποδέχεται τον παραπάνω διορισμό του. Για την έκδοση της υπεύθυνης δήλωσης ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η αίτηση δε συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η εφορία θα σας ενημερώσει σχετικά. Σε περίπτωση υποβολής δια ζώσης θα πρέπει να προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που λείπουν ενώ σε περίπτωση υποβολής μέσω e-mail ή μέσω της ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλετε την αίτηση από την αρχή μαζί με όλα – αυτή τη φορά – τα δικαιολογητικά.

Β’ Στάδιο: Υποβολή Απαραίτητων Δικαιολογητικών

Σε δεύτερη φάση, οφείλετε να προσκομίσετε τα κάτωθι δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτέμβρη του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος για το οποίο θέλετε να κάνετε τη μεταφορά της φορολογικής σας κατοικίας. Η προθεσμία αυτή για τη μεταφορά της φορολογικής σας κατοικίας για το 2023, είναι η Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024. 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Σκοπός σας είναι να αποδείξετε ότι Α) φορολογείστε + B) διαμένετε + Γ) εργάζεστε στην αλλοδαπή για διάστημα που υπερβαίνει τους 6 μήνες μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Συνεπώς, πρέπει να προσκομίσετε δικαιολογητικά για κάθε μία από αυτές τις τρεις κατηγορίες. Ειδικότερα:

(1)
Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνετε φορολογικός κάτοικος, από την οποία να προκύπτει ότι είστε φορολογικός κάτοικος αυτού του κράτους. Αυτό ενδέχεται να χρειάζεται Apostille ή Προξενική Θεώρηση (δείτε εδώ ποιες χώρες απαλλάσσονται).

Εάν έχετε εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ), μπορείτε να προσκομίσετε, αντί της παραπάνω βεβαίωσης, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της ΣΑΔΦΕ όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα). Εδώ θα βρείτε τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει ΣΑΔΦΕ. 

Σημείωση: Η ΠΟΛ 1201/2017 προβλέπει ότι αντί του παραπάνω δικαιολογητικού μπορεί να προσκομιστεί (α) αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή (β) αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που υποβάλατε στο άλλο κράτος ως φορολογικός κάτοικος του κράτους αυτού ή (γ) βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή από την οποία να προκύπτει η κατοικία σας. Στην πράξη, αυτό δεν ισχύει, καθώς όλες σχεδόν οι χώρες εκδίδουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, οπότε και ζητείται αυτό.

(2)
Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η διαμονή σας στη χώρα: αυτό μπορεί να είναι βεβαίωση εγγραφής στο δημοτολόγιο, μισθωτήριο κατοικίας, ή συμβολαιογραφικό έγγραφο αγοράς ακινήτου συνοδευόμενο από λογαριασμό κοινής ωφελείας στο όνομά σας.

Σημείωση: Υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία, η Αυστρία κ.α. που εκδίδουν βεβαίωση εγγραφής, οπότε προσκομίζετε μόνο αυτήν. Για χώρες όπως η Αγγλία, οι οποίες δεν εκδίδουν κάτι αντίστοιχο, προσκομίζετε μισθωτήρια συμβόλαια και κατά περίπτωση πρόσφατους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

(3)
Αποδεικτικά εργασιακής απασχόλησης: αυτά μπορεί να είναι βεβαιώσεις εργοδοτών για το χρονικό διάστημα και τη θέση/καθεστώς απασχόλησης, συμβάσεις εργασίας, βεβαίωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα όπου αναγράφονται οι θέσεις και τα διαστήματα απασχόλησης.

Να θυμάστε: σκοπός σας είναι να αποδείξετε τουλάχιστον έξι μήνες φορολόγησης/διαμονής/εργασίας ανά ημερολογιακό έτος σε κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες. Ο αριθμός των δικαιολογητικών που θα χρειαστούν συνολικά εξαρτάται από το εάν το εν λόγω διάστημα προκύπτει από ένα δικαιολογητικό για κάθε κατηγορία ή όχι.

Εάν θέλετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται συγκεκριμένα για κάθε μία από τις ακόλουθες χώρες κάντε κλικ στον αντίστοιχο σύνδεσμο:

. . .

Επίσημη Μετάφραση & Επικύρωση των Δικαιολογητικών

Όλα τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσετε στην εφορία θα πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα από δικηγόρο ή πιστοποιημένο μεταφραστή. Επίσης, ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους, ενδέχεται να χρειάζονται Σφραγίδα της Χάγης (Apostille) ή Προξενική Θεώρηση

Το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει ολόκληρη την παραπάνω διαδικασία: υποβάλλουμε την αρχική αίτηση, σας καθοδηγούμε στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μεταφράζουμε κάθε έγγραφο σας από τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά προς τα ελληνικά και αντίστροφα, και τέλος υποβάλλουμε τα μεταφρασμένα και επικυρωμένα πλέον δικαιολογητικά σας στην εφορία

Δήλωση περί πνευματικής ιδιοκτησίας

Το περιεχόμενο του «InnLaw», το οποίο αποτελείται ενδεικτικά από κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες, έγγραφα, γραφικά, σχέδια, σήματα, και γενικά από όλα τα αρχεία του δικτυακού τόπου www.innlaw.gr συνιστά πρωτότυπο πνευματικό έργο του «InnLaw» και ως εκ τούτου προστατεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Απαγορεύεται απολύτως η χωρίς έγγραφη άδεια, αντιγραφή, αναδημοσίευση, μετάδοση, αναμετάδοση, αναπαραγωγή (εκτός από τις περιπτώσεις που επιτρέπεται από τα εργαλεία κοινής χρήσης που διαθέτουμε), φόρτωση, αναφόρτωση, διανομή, έκδοση, πώληση, εκμίσθωση, παρουσίαση στο κοινό, δημόσια εκτέλεση, μετάφραση, τροποποίηση ή διασκευή του περιεχομένου της ιστοσελίδας «InnLaw».

2 thoughts on “Μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό: ένας πλήρης οδηγός

  1. Ο/Η Aimilia Tsolia λέει:

    Καλησπέρα.

    Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο γρήγορα ολοκληρώνεται η διαδικασία της μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό;

    Ευχαριστώ πολύ,
    Αιμιλία Τσόλια

    1. Ο/Η Maria Balkou λέει:

      Υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιολογητικά που έχετε προσκομίσει είναι πλήρη, η μεταφορά συνήθως ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών από την κατάθεσή τους. Ο ακριβής χρόνος διεκπεραίωσης, ωστόσο, εξαρτάται από την εκάστοτε ΔΟΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε

Επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικώς, μέσω email ή με μήνυμα στο WhatsApp!

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

Αριστοτέλους 2Α, Φλώρινα
Hofgasse 2, Innsbruck 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

I N N L A W ©

με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος 
made by fractalous with ♥
Shopping cart
Sign in

No account yet?

Start typing to see products you are looking for.
error: Το περιεχόμενο του «InnLaw» προστατεύεται από το Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
0 items Cart