Βοήθημα Ανατροφής Παιδιών (AMS-Kinderbetreuungsbeihilfe) στην Αυστρία

Το Βοήθημα Ανατροφής Παιδιών είναι ένα επίδομα του AMS, διαφορετικό από το Επίδομα Ανατροφής Παιδιών (Kinderbetreuungsgeld) που παρέχεται από τον εκάστοτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο χορηγείται για την πληρωμή χώρου παιδικής μέριμνας. Συγκεκριμένα, παρέχεται στον γονέα που χρειάζεται να ανθέσει τη φύλαξη του παιδιού σε κατάλληλο φορέα, προκειμένου ο ίδιος να αναλάβει μια νέα θέση εργασίας, να διατηρήσει την υπάρχουσα δουλειά του ή να συμμετάσχει σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.  

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τις προϋποθέσεις χορήσησης του εν λόγω βοηθήματος, το ύψος και τη διάρκειά του, καθώς και τον τρόπο αίτησης καταβολής του. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προϋποθέσεις χορήγησής του, το ύψος και η διάρκειά του διαφέρουν από το ένα ομόσπονδο κρατίδιο στο άλλο (Bundesländern), και ως εκ τούτου θα πρέπει να ελέγχετε κάθε φορά τις ειδικές για την περιοχή σας προβλέψεις.

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης του βοηθήματος;

Προκειμένου να λάβετε το βοήθημα ανατροφής παιδιών θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησής του να πληροίτε σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

 1. Να ζείτε στο ίδιο νοικοκυριό με το παιδί σας
 2. Το παιδί σας να είναι μικρότερο των 15 ετών ή, σε περίπτωση που έχει κάποια αναπηρία, μικρότερο των 18 ετών
 3. Να μην κερδίζετε μηνιαίως πάνω από 2.300€ μεικτά. Ως εισόδημα νοούνται επίσης οι συντάξεις, οι διατροφές, οι παροχές σύμφωνα με το νόμο περί ασφάλισης ανέργων, το επίδομα διαβίωσης (Beihilfe zum Lebensunterhalt), η ενίσχυση εκκίνησης επιχείρησης (Gründungsbeihilfe), το Kombilohnbeihilfe, η μεταβατική αποζημίωση (Übergangsgeld), και το επίδομα άδειας μέριμνας (Pflegekarenzgeld).

Επιπλεόν, θα πρέπει να βρίσκεστε σε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 1. Έχετε βρει μία νέα θέση εργασίας
 2. Αναζητάτε μια θέση εργασίας ή συμμετέχετε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα σας προετοιμάσει κατάλληλα για την αγορά εργασίας
 3. Ξεκινάτε μια εκπαίδευση (ή σπουδές), οι οποίες χρηματοδοτούνται από το AMS
 4. Συμμετέχετε στο Πρόγγραμμα Σύστασης Νέων Επιχειρήσεων (Unternehmensgründungsprogramm) του AMS
 5. Η αλλαγή του ωραρίου εργασίας σας απαιτεί διαφορετικές ώρες φροντίδας του παιδιού
 6. Δεν είναι πλέον δυνατή η φροντίδα του παιδιού από πρόσωπο που μέχρι πρόσφατα είχε αναλάβει τη φροντίδα του

Ποιό είναι το ύψος του βοηθήματος;

Το ύψος του βοηθήματος εξαρτάται από το μεικτό εισόδημα του γονεά, το κόστος φροντίδας/φύλαξης του παιδιού και το εάν ο γονέας λαμβάνει επίδομα ανατροφής παιδιού (Kinderbetreuungsgeld). Ως ανώτατο όριο, μπορεί να χορηγηθεί στους γονείς το ποσό των 300€ μηνιαίως, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την πληρωμή του χώρου φροντίδας του παιδιού. Συγκεκριμένα, οι τύποι φροντίδας και φύλαξης του παιδιού που επιδοτούνται είναι οι εξής:

 • Kinderkrippen (Krabbelstube): για παιδιά μέχρι τη συμπλήρωση του 3ου έτους
 • Kindergärten: για παιδιά από το 3ο έτος μέχρι να αρχίσουν να πηγαίνουν σχολείο
 • Horte: δομές που βρίσκονται εκτός του σχολείου και απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες υποχρεωτικής εκπαίδευσης
 • Tagesmütter & Tagesvätter: βρεφονηπιοκόμοι που αναλαμβάνουν τη φύλαξη των παιδιών σε μικρές ομάδες και σε οικογενειακή ατμόσφαιρα, συνήθως στο σπίτι τους

Για πόσο καιρό χορηγείται το επίδομα και πώς το αιτούμαι;

Το βοήθημα χορηγείται αρχικά για 26 εβδομάδες και η διάρκειά του παρατείνεται για 6 μήνες με κάθε νέα αίτηση. Η ανώτερη διάρκεια χορήγησής του μπορεί να φτάσει τις 156 εβδομάδες αλλά διαφέρει ανάλογα με ομόσπονδο κρατίδιο (Bundesland). Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πληρούνται οι κατά τόπους προϋποθέσεις και το παιδί να μην έχει υπερβεί το 15ο έτος της ηλικίας του, ή το 18ο εάν πρόκειται για παιδί με αναπηρία.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στο κατάστημα του AMS της περιοχής σας ή online μέσω του λογαριασμού σας eAMS-Konto. Η υποβολή της πρέπει να γίνει πριν από την ανάληψη της νέας θέσης εργασίας και πριν τοποθετηθεί το παιδί σε φύλαξη ή πριν αλλάξει το ωράριο εργασίας σας, και πάντα  μετά από προηγούμενη συνεννόηση με το AMS.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε

Επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικώς, μέσω email ή με μήνυμα στο WhatsApp!

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

Αριστοτέλους 2Α, Φλώρινα
Hofgasse 2, Innsbruck 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

I N N L A W ©

με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος 
made by fractalous with ♥
Shopping cart
Sign in

No account yet?

Start typing to see products you are looking for.
0 items Cart