Handy-Signatur: ηλεκτρονική υπογραφή στην Αυστρία

Τι είναι η Handy-Signatur;

H Handy-Signatur αποτελεί ουσιαστικά την ψηφιακή σας ταυτότητα στο Διαδίκτυο και είναι νομικά ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή. Όπως δηλαδή υπογράφετε ιδιόχειρα τα φυσικά έγγραφα, με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να υπογράφετε ψηφιακά τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά. Επιπλέον, έχετε πρόσβαση σε πολυάριθμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (E-Government), όπως ενδεικτικά στις πλατφόρμες της φορολογικής αρχής (FinanzOnline), του ταχυδρομείου (Post) και της κοινωνικής ασφάλισης (Sozialversicherung).

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στις οποίες έχετε πρόσβαση με τη Handy-Signatur.

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις απόκτησής της:

A) Κατοχή κινητού τηλεφώνου με αυστριακή ή γερμανική κάρτα SIM. Αρκεί οποιοδήποτε τηλέφωνο μπορεί να λάβει SMS, αλλά σε περίπτωση που διαθέτετε smartphone μπορείτε να κατεβάσετε και τη σχετική εφαρμογή.

B) Για τους Ευρωπαίους Πολίτες, απαιτείται επιπλέον η εγγραφή τους στο Κεντρικό Μητρώο Δηλώσεων Διαμονής της χώρας (Zentrales Melderegister). Σε αυτό εγγράφονται όλα τα πρόσωπα που έχουν κύρια (Hauptwohnsitz) ή δευτερεύουσα κατοικία (Nebenwohnsitz) στην Αυστρία.

Πώς μπορώ να αποκτήσω τη Handy-Signatur;

Η ενεργοποίηση της Handy-Signatur είναι δωρεάν και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την αυτοπρόσωπη εμφάνισή σας σε μια από τις αρμόδιες για την ενεργοποίηση αρχές είτε online, μέσα από διαφορετικές διαδικτυακές πύλες. Ειδικότερα:

Α) Αυτοπροσώπως στις αρμόδιες αρχές:

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την Handy-Signatur σε λίγα μόλις λεπτά σε μία από τις αρμόδιες αρχές σε ολόκληρη την Αυστρία. Βρείτε εδώ την πλησιέστερη αρμόδια αρχή και επισκεφθείτε την, αφού προηγουμένως ελέγξετε εάν απαιτείται ραντεβού. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα έγγραφο ταυτοποίησης (διαβατήριο ή ταυτότητα) και το κινητό σας τηλέφωνο. Ενδέχεται να σας ζητήσουν Meldebestätigung ή Anmeldebescheinigung, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την κατοικία σας.

Β) Υποβολή αίτησης Online: 

Σε όλες τις επόμενες περιπτώσεις η αίτηση για την απόκτηση ηλεκτρονικής υπογραφής γίνεται online και οι κωδικοί αποστέλλονται ταχυδρομικώς εντός λίγων ημερών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτετε λογαριασμό είτε στο FinanzOnline είτε στο Post.at. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για τη δημιουργία λογαριασμού σε κάποια από αυτές τις πλατφόρμες και την επιβεβαίωσή του.

Ποιά είναι η διαδικασία Online;

B.1. Συνδέεστε στην πλατφόρμα της επιλογής σας και υποβάλλετε αίτηση απόκτησης Handy-Signatur

B.1.1. Μέσω της ιστοσελίδας της Φορολογικής Αρχής (FinanzOnline.at)

Αφού συνδεθείτε με τους κωδικούς σας, στην αρχική σελίδα θα βρείτε την επιλογή “Handy-Signatur aktivieren” (Ενεργοποίηση Κάρτας Πολίτη/Ψηφιακής Υπογραφής). Συμπληρώστε τον αριθμό του κινητού σας και καταχωρήστε την αίτησή σας.
Εάν δεν έχετε δημιουργήσει ακόμα λογαριασμό στο FinanzOnline, διαβάστε εδώ περισσότερα.

B.1.2. Μέσω της ιστοσελίδας του Αυστριακού Ταχυδρομείου (Post.at)

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και επιλέξτε από το μενού “Online Services” και μετά “Handy-Signatur”. Στη συνέχεια επιλέξτε “Handy-Signatur jetzt aktivieren“ και συμπληρώστε την αίτηση.
► Σε περίπτωση που δεν έχετε δημιουργήσει ακόμα λογαριασμό, εγγραφείτε εδώ και στη συνέχεια επισκεφθείτε οποιοδήποτε υποκατάστημα (Filiale) προκειμένου να ταυτοποιήσετε τον λογαριασμό σας (για τους σκοπούς της Handy-Signatur δεν είναι δυνατή η Online ταυτοποίηση).
► Προσοχή! Η ενεργοποίηση της Handy-Signatur λειτουργεί μόνο εφόσον τα στοιχεία εγγραφής στην ιστοσελίδα του Österreichische Post είναι ακριβώς ίδια με τα στοιχεία της αίτησης.

B.2. Παραλαμβάνετε τα στοιχεία πρόσβασης

Εντός λίγων ημερών θα παραλάβετε με συστημένη επιστολή (RSa) τον κωδικό ενεργοποίησης (Aktivierungscode) και το PIN σας (Freischalte PIN).

B.3. Ολοκληρώνετε την ενεργοποίηση

Μπορείτε να ολοκληρώσετε την ενεργοποίηση εδώ, καταχωρώντας τον κωδικό ενεργοποίησης (Aktivierungscode) και το PIN {Freischalte PIN} που παραλάβατε. Μετά την ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής υπογραφή σας, θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε έναν νέο κωδικό πρόσβασης.

H ενεργοποίηση της Handy-Signatur έχει ολοκληρωθεί!

Πώς λειτουργεί η Handy-Signatur;

Α) Σύνδεση με Handy Signatur

Κάθε φορά που θα εισέρχεστε σε online-υπηρεσίες με την Handy-Signatur, θα σας ζητείται να συμπληρώσετε τον αριθμό του κινητού σας (Mobiltelefonnumer) και τον κωδικό πρόσβασης που δημιουργήσατε (Signatur-Passwort). Στη συνέχεια επιλέγετε “Identifizieren” και εισέρχεστε στην εκάστοτε υπηρεσία.

Β) Λήψη TAN-Code ή σκανάρισμα QR-Code

Στη συνέχεια, λαμβάνετε μήνυμα στο κινητό σας, το οποίο θα αναφέρει έναν αναγνωριστικό κωδικό (Vergleichswert) και έναν κωδικό μιας χρήσης με διάρκεια ισχύος 5 λεπτά (TAN). Όσοι έχουν την εφαρμογή στο κινητό τους μπορούν να επιλέξουν το σκανάρισμα του QR-Code αντί για την αποστολή κωδικού.

Γ) Υπογραφή με χρήση ΤΑΝ

Συμπληρώνετε τον κωδικό ΤΑΝ στο κενό πεδίο, επιλέγετε “Signieren” και το έγγραφό σας έχει υπογραφεί ηλεκτρονικά. Αν έχετε σκανάρει τον κωδικό με την εφαρμογή το έγγραφο υπογράφεται αυτόματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε

Επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικώς, μέσω email ή με μήνυμα στο WhatsApp!

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

Αριστοτέλους 2Α, Φλώρινα
Hofgasse 2, Innsbruck 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

I N N L A W ©

με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος 
made by fractalous with ♥
Shopping cart
Sign in

No account yet?

Start typing to see products you are looking for.
0 items Cart